×

Chauffeur van de vuilniswagen: best cool!

Je kent vast de groene en grijze container voor het afval wel. En de PMD-zak voor het plastic natuurlijk. Arjen Kappen zorgt ervoor dat al dat huisvuil netjes wordt opgehaald. Hij is namelijk chauffeur van een vuilniswagen! We vroegen hem wat er zo leuk is aan zijn werk. Nou, heel veel volgens Arjen!

HOE WORD JE CHAUFFEUR VAN EEN VUILNISWAGEN?

Je hebt geen speciale opleiding nodig, maar natuurlijk wel een vrachtwagenrijbewijs. Ik ben 25 jaar vrachtwagenchauffeur geweest en nu rij ik alweer drie jaar op een vuilniswagen.

DAT IS WEL EVEN IETS ANDERS…

Dat valt wel mee hoor, want een vuilniswagen is eigenlijk ook een vrachtwagen. Maar één ding is wel anders. Dat zijn al die nauwe straten waar ik met de vuilniswagen doorheen moet rijden! Dat was wel even wennen in het begin, want als vrachtwagenchauffeur reed ik vooral over brede snelwegen.

BEN JE WELEENS ERGENS TEGENAAN GEREDEN?

Ik heb een keer per ongeluk een spiegel van een auto geraakt, maar daar is het gelukkig bij gebleven. Je moet gewoon supergeconcentreerd blijven en goed opletten op auto’s, fietsers en voetgangers. En op spelende kinderen natuurlijk!

WAT VIND JE ZO LEUK AAN JE WERK?

Het is heel belangrijk dat ons huisvuil wordt opgehaald en dat het goed gescheiden wordt. Ik vind het fijn dat ik mijn steentje hieraan kan bijdragen. Wat ik ook leuk vind, is dat ik nooit van tevoren weet welke route ik rij. Dat is elke week weer een verrassing. En op de vuilniswagen zie ik veel, want ik kom overal. Nooit een saaie dag voor mij!

WAT IS HET GEKSTE WAT JE OOIT HEBT GEZIEN?

Laatst zat er een magnetron in een grijze container. Dat kan echt niet! Jammer genoeg gebeurt het toch. Of een tuinstoel, ook zoiets. We halen die dingen er dan uit en zorgen ervoor dat ze bij het juiste afval komen.

SCHEID JE THUIS OOK AFVAL?

Jazeker! En als ik het niet goed doe, krijg ik op mijn kop van mijn kinderen Isabelle en Brent. Zij zijn MikMakkers en weten dus heel goed hoe het moet.

 

Drie afvaltips van Arjen:

  1. Breng kapotte apparatuur naar de milieustraat, want daar zitten nog waardevolle grondstoffen in zoals koper, staal, en zelfs zilver en goud.
  2. Koop een waterflesje dat je steeds bijvult, dat scheelt weer heeeeeel veel plastic flesjes, die weggegooid worden
  3. Gooi een plastic opblaaszwembad bij het restafval. Bij het plasticafval horen alleen verpakkingen, geen gebruiksvoorwerpen.